Diskuse nad článkem |
Rybárna Rakolusky, Kouďa, 7/16/2018 10:21:19 AMAhoj, tak po víkendové plavbě pro bezlepkáče přidám informaci, že v rybárně Rakolusky je pán od grilu velmi vstřícný a udělá krkovičku, nebo pstruha načisto a k tomu vařené brambory. Děcka vyloxovala talíř se pstruhem stylem Dr.Zoidberga Reply
|
Bezlepková nouzovka, Alik, 6/29/2018 10:02:17 AMNakoupil jsem adventure menu - je to drahý, ale hodně jídel je bezlepkových a v případě že není čas něco vařit, nebo koupit - ideální volba. Ohřeješ bez ohně za 10minut, sníš rovnou z pytlíku (ano, kultura stolování jde do háje) ale zbyde ti jen ten pytlík. Žádný nádobí, minimum odpadků, není to úplně marný... Reply
|
Samozásobení?, Rónin, 6/28/2018 9:51:19 PMOsvědčilo se mi nespoléhat na "co camp prodá". Pohankovou krupici, jáhlové instantní vločky a podobné sypké materiály vozím v dobře vysušených 1/2 litrových PETkách, v petkách se širokým hrdlem (aby jím prošla dlouhá lžička) vozím vyškvařené vepřové sádlo a oříškové máslo (=vyškvařené máslo...) což vydrží čtrnáct dní i více v rozhicovaném žracáku bez úhony. Někteří soukromí řezníci dělají klasické konzervy - libové vepřové a hovězí maso ve vlastní šťávě - samozřejmě ne za ceny HAMÉ hnusu. A lihový či plynový vařič, dřívkáč, nebo jenom ohníček o ešusech nemluvě... Reply
|
Re: Celiakie, Kimbo, 6/28/2018 7:37:43 PMAno, solanin. Nemohl jsem si vzpomenout na ten název, nejsem chemik. Údajně je to lehký jed, nebo alespoň zdraví nepodporující látka (třeba se ještě někdo znalý ozve). U nás doma se kmín dává vždy. Když Kolumbus z Ameriky dovezl brambory, kterými jsme nahradili vodnici, zapomněl o kmínu informovat odběratele . Slyšel jsem, že proti prdíkům je máta, třeba ve formě mátového čaje. Reply
|
Re: Pivo, Kouďa, 6/28/2018 3:50:57 PMOpravuju, Bernard bezlepkový, ne běžná piva od Bernarda Reply
|
Re: Pivo, Kouďa, 6/28/2018 3:49:54 PMTak u nás je výběr větší, Bernard a Celia ze Žatce jsou BLP a slyšel jsem že Plzeň má nízký lepku a mohou se max 4 piva. Nicméně víno je bez problému. Reply
|
|
Re: Celiakie, Windy, 6/28/2018 3:38:34 PMKmín se snad dává proti působení solaninu obsaženého v bramborách nebo tak nějak. Reply
|
Pivo, Tibor, 6/28/2018 3:04:12 PMCeliaci toužící dát si pivo můžou značku Pionier z Něměcka, to je bez alergenů. Jinak mají utrum, ječmen též indukuje odezvu. Reply
|
Re: Celiakie, Kouďa, 6/28/2018 7:59:40 AMV každé sortě lidí jsou "dobří a špatní". Jsou ochotní stánkaři a jsou neochotní, nebo někdy přímo nepříjemní (na Berounce u jednoho okénka nás dost nepříjemně jeden odmítnul, když jsme ho po objednání jídel pro nás požádali o ohřátí skleničky s dětským jídlem v mikrovlnce. Naštěstí tam byla vstřícná brigádnice, pro kterou to problém nebyl). Většina potravin, které stánkaři kupují, je balených a je na nich štítek s popisem složení. V kořenících směsích většinou nic nebývá, ale také se to dá ověřit na štítku. Pak samozřejmě jsou ještě třeba výrobky od prověřených malých výrobců, na Berounce to mohou být párky od Třemošenského Majera, které známe a víme, že jsou OK. Pokud ti stánkař nemůže, nebo nechce ukázat obal se složením, pak to dceři nekupujeme a raději sáhneme do vlastních zásob. Neriskujeme, páč to fakt nestojí za to. P.S. kmín, nemýlím-li se je proti prdíkům, že? Reply
|
Re: Celiakie, Zdeněk, 6/28/2018 2:17:04 AMA proč se brambory mj. vaří s kmínem? Reply
|
Re: Celiakie, Kimbo, 6/27/2018 11:08:20 PMDietní stravování na vodě je určitě zátěž navíc. Já bych těm stánkařům a stravovacím zařízením tolik nedůvěřoval. Docela mne překvapilo, když hostinský prohlásí, že v koření lepek není. Vždyť v restauracích ani neví, proč se brambory vaří s kmínem. Taky ho tam neuvidíte! Reply
|
Re: Celiakie, Vladimír, 6/27/2018 1:57:07 PMHmm, reakce provozovatelů mne příjemně překvapila. Palec nahoru Reply
|
Re: Celiakie, Kouďa, 6/27/2018 12:52:56 PMAhoj. Vzal jsem to hodně zjednodušeně, nechtěl jsem tu dělat lékařská poučení, hodně zjednodušeně jedorázové nedodržení způsobí trávící obtíže, ale jak píšeš, nedodržování diety způsobuje to, co uvádíš. Malá má silnou celiakii, projevy před diagnózou byly jak z říše šílenství a tak to hlídáme opravdu pečlivě. Kuřata u Potůčků mají v pořádku, bavili jsme se s nimi, nepoužívají kořenící směs, kde by byl lepek a když to člověk řekne, dají ti kuře bez chleba. Reply
|
Celiakie, Windy, 6/27/2018 12:36:25 PMMám celiakii. Jezdím na vodu, na vandry, na kole. Raději spoléhám na sebe a jídlo si beru s sebou, protože možnosti stravování jsou vskutku omezené. Kdyby to bylo jen tak, že pokud člověk sní lepek, je mu blbě, to by nám ještě bylo hej. Mně například před zjištěním diagnózy blbě nebylo. Problém je v tom, že lepek vyvolá autoimunitní reakci, může vzniknout zánět střeva, metabolický rozvrat, nádory a jiná svinstva s fatálními následky. (Napsáno stručně a laicky.) Takže je fakt třeba dávat si bacha a nespoléhat na to, že "po tom kuřeti mi blbě nebylo". Chválím tedy tu výzkumnou iniciativu ve stravovacích zařízeních podél řeky. Čím víc se budeme ptát, požadovat, snažit se domluvit, tím větší šance, že se i na nás bude myslet a že nám třeba aspoň někde vyjdou vstříc. Takže díky. Reply
|