Diskuse nad článkem |
Horní Tisa, Vladimír, 4/18/2018 10:02 AMKdyž celou, tak celou. Začít se dá už na Ukrajině, kde je to zřejmě celoročně sjízdná řeka do WW II. Akorát nevím, přetrvávají-li dosud problémy se zákazem plavby v úsecích, kde Tisa tvoří hranici s Rumunskem (chce ověřit). Horní Tisa se mi dost líbila. Jinak za ten dolní tok obdiv, opustit takto civilizaci při zdolávání velké nížinné řeky chce taky morál, nejen splouvání peřejnatých vod. Jak jste to třeba dělali s pitnou vodou? Reply
|
|_Re: Horní Tisa, Slávka, 4/18/2018 8:01 PMVozíme s sebou 20-litrový měkký plastový barel, která plníme tak do poloviny až 2/3, aby zůstal prostor na to, aby se vytvaroval podle místa v lodi a neutrhly se mu ucha. S tím vydržíme 2, v nouzi i 3 dny a za tu dobu se vždycky najde nějaká další civilizace na břehu, kde vodu doplníme. Nejčastěji hospoda nebo nějaký domek. Reply
|
Dodatek, Vladimír, 4/18/2018 10:06 AMJo a ještě jedna věc. Tisa se vlévá do Dunaje kousek pod Starým Slankamenem, mám tam přátele, česko-srbskou rodinu, jistě by vám pomohli při organizaci zakončení splutí (doprava, ubytování). Kontakt dám osobně. Reply
|
tokaj, Valec, 4/18/2018 10:59 AMMesto Tokaj dalo síce meno slávnej vinohradníckej oblasti, ale leží na samom jeho konci. Vinohrady sú trochu vyššie proti prúdu Bodrogu, ale asi ste ich cez vysoké a zarastené brehy nevideli. Tu je schematická mapa: upload.wikimedia.org/wikipedia...Reply
|
Moc fajne, HoP, 4/18/2018 10:44 PMKrásné počtení... Pro mne to má navíc osobní význam, protože před lety jsem jako poloviční Indián sledoval s hrůzou kyanidovou katastrofu právě na této řece. archiv.ihned.cz/c1-742788-kyan...Vypadá do, Slávko díky, že se s tím nakonec Příroda poprala. Přeji mnoho dalších fajn výprav! Reply
|
|_Re: Moc fajne, Slávka, 4/19/2018 12:48 PMA tady www.youtube.com/watch?v=4BGFt_... se dá podívat, jak to tam tehdy vypadalo. Příroda se určitě prala, seč mohla, ale bez vylovení otrávených ryb a nasazení nových by to asi sama tak hned nezvládla. Mimochodem, pár týdnů poté, co jsme se vrátili z Mošoňského Dunaje, zas něco uniklo do Ráby, která do něho ústí v Györu, a s ním taky až do Dunaje. A pod Brnem jsem jednou plula Svratkou plnou otrávených ryb až do N.Mlejnů. Ani v našich končinách to, zdá se, není až tak zřídkavý jev, a to ještě ani nechci vědět, co se děje třeba v Číně. Reply
|
Romantika starých časů,, Václav, 4/18/2018 11:21 PMkdy se ještě jezdívalo na vychodohipícké spanilé jízdy do Maďar, Karpat či Pirinu, dýchla na mě.... byť tenkrát vynucená rudými teroristy, naplněná však všemi slastmi mládí... Od těch dob mám pro ty končiny slabost. Líbil se mi článek. Reply
|
|_Re: Romantika starých časů,, Roman, 1/28/2024 4:05 PMDíky Bohu za "rudé teroristy". Za každý rok, klidu a bezpečí, prožitý v té éře. Reply
|
chrmmm..., jozka, 4/19/2018 2:52 PMPlavky dolu a fotka zadna? Ts ts... ted vazne... cim jsou delane ty fotky z prvni vypravy? Protoze barevnym pojetim na mne dychla 80.leta :-) A ten gulas v Szegedu... stejny napad jsem pojal pred cca sedmi lety. I prosourali jsme cele centrum a pak si ze zoufalstvui dali standardni masovy platek + hranolky (zelenina musi byt). A na druhy den jsme pri odjezdu kdesi o ulici vedle mijeli vylohu s velkymi napisy "gulyás" a "pörkölt"... a tak spolecne s muzeem uheraku, kde jsme taky nebyli (maji otevreno porad krome nedele a pondeli, kdy jsme tam byli) mam duvod jeste nekdy Szeged navstivit. Reply
|
|_Re: chrmmm..., Slávka, 4/19/2018 4:31 PMFotek je plno, ale neukážu :-)) Na první výpravě jsem fotila ještě na klasické filmy a nechávala dělat fotky. Časem vybledly, proto to "barevné pojetí". Pro účely článku jsem je oskenovala na normálním kancelářském skeneru (čtyři fotky na A4 a Petr už si s tím poradil), dopadlo to líp než když jsem si nechala ve fotolabu oskenovat negativy. Pro účely návštěvy hospody je dobré vědět, že gulyás je gulášová polévka, zatímco guláš se řekne pörkölt. Uplně stylové by to bylo, kdybychom si dali segedínský guláš, ale ten jsme nevěděli, jak se řekne. Reply
|
|_Re: chrmmm..., jozka, 4/19/2018 5:01 PMTak se mi to jen nezdalo... To s tim gulasem vim, jak jsem kdesi cetl... co chcete po narode, ktery si z polevky udelal hlavni jidlo :-) Jinak, strejda google: V Maďarsku je známý pod názvem Székely gulyás a Székelykáposzta, což v překladu znamená „Székelyho zelí“. József Székely byl maďarský básník, spisovatel a archivář. V Maďarsku se podává výhradně s chlebem. Základem je vepřový perkelt, smetana na šlehání a kysané zelí. Reply
|